Rovex Inzenjering
EXTRA PONUDA - GOTOVI KOMPLETI - GREJNA MREZA + TERMOSTAT
elektricne grejne mreze elektricne grejne mreze elektricno podno grejanje-->
1 2 3

PODNO GREJANJE SA GREJNIM MREŽAMA

Menjate stare pločice, već ste uradili ravnaju sloj, nemate dovoljno mesta, ovaj vid grejanje je idealan za Vas

Grejni kabl

GREJANJE NESPOSREDNO ISPOD POVRŠINE PODA
Kupatilo plocice

Ako instalacija ELEKTRA VCD grejnog kabla nije moguća iz konstrukcionih razloga (kao npr. nivo poda ne može se podići), tada se koriste grejne mreže MD na kojima su tanki grejni kablovi. Grejne mreže instaliraju se u smesu od lepka ili u samonivelirajuću masu neposredno ispod površine poda.

Uglavno se koriste za kupatila, gde je potrebno brzo i efikasno postizanje temperature. Koriste se kao pomoćni sistem podnog grejanja u cilju postizanja tzv. "efekta toplog poda", ali isto tako mogu predstavljati i osnovni grejni sistem.

Grejne mreže mogu se postavljati na betonske podove, samonivelirajuće podove kao i na stare keramičke pločice, terazit ili ivericu koja je otporna na vlagu.

Pri izboru grejne mreže najpre treba odrediti slobodne (gazne) površine na kojima neće biti ležećeg nameštaja ili opreme. Površina grejne mreže mora biti jednaka slobodnoj površini ili nešto manja od nje. Kada je površina mreže manja, treba je postaviti tako da se eventualno negrejane površine nalaze uz zidove.


podno grejanje kupatilo

Izbor odgovarajućeg tipa grejne mreže - zavisno od vrste grejanja i veličine nepokrivene površine (odnosno veličine zagrejane površine) pokazuje tabela.

Mreže snage 160W/m2 mogu biti instalirane isključivo ispod poda od prirodnog materijala - keramika, mermer, granit, kamen i sl.

Dok se grejne mreže snage 100W/m2 mogu se instalirati ispod svih vrsta podova.


Preporucena snaga

POSTAVLJANJE I POVEZIVANJE


Presek poda

Da bi podno grejanje trajalo dugo a vi imali kvalitetno grejanje, veoma je bitna montaža podnog grejanja, kao i postavljanje završnog sloja. Nepravilnim postavljanjem podnog grejanja, narušavate garanciju. Zato je bitno da se ispune tri uslova kako bi podno grejanje trajalo i funkcionisalo kvalitetno minimum 30 godina. 1) grejne mreže postaviti pravilno prema uputstvu, 2) prilikom nanošenja građevinskog lepka ili betona voditi računa da se podno grejanje ne ošteti i na kraju: 3) da se sve poveže prema uputstvu.

1. TERMOIZOLACIJA

Kao što je bitna termoizolacija zidova, tako je bitna i izolacija podova. Dobrom izolacijom smanjujete troškove grejanja, tako što smanjenjujete gubitake i dobijate efikasnije grejanje. Na grubi betonski pod prvo se postavlja termoizolacija (stiroflor, stirodur i sl.), debljina izolacije zavisi od nivoa poda, naravno što deblje to bolje. Pošto se grejne mreže uglavno korisite za podno grejanje kupatila, pre termoizolacije bi trebala biti urađena hidroizolacija. Na termoizolaciju se postavlja betonska košuljica iliti ravnajući sloj. Tada je sve spremno za postavljanje grejnih mreža.

2. TERMOSTAT I SONDA

Najpogodniji regulatori temperature za podno grejanje su elektronski termostati sa podnim senzorom. Instalacija podne sonde temperature je veoma bitna, treba voditi računa da se sve pripremi pre zidhih pločica koje se uvek rade pre podnih, takodje sonda treba biti ukopana da bi bila u nivou samog ravnajućeg sloja. Kutiju (doznu) za povezivanje postavljate na 1,2m do 1,6m od poda, ali sa spoljne strane kupatila. Najbolje je postaviti doznu pored prekidača za svetlo i bojler. Do kutije (dozne) dovodite: napojni kabl sa osigurača, napojni kabl grejne mreže i kabl od podne sonde. Sva povezivanja se vrše na samom termostatu prema uputstvu (više o termostatima).

3. GREJNA MREŽA MD

Kada je spremno napajanje i sonda postavljena, možemo pristupiti postavljanju grejne mreže. Pre postavljanja treba isplanirati kako će se mreža tačno postaviti, da bi pokrili kompletnu aktivnu površinu. Grejna mreža se jednostavno postavlja, samo je potrebno da mrežicu iseče i presavijete na željenu stranu. Prilikom sečenja morate voditi računa da ne oštetite grejni kabl na samoj mrežioblikovanje grejne mreze. Nakon kompletne instalacije grejnu mrežu možete pokriti tankim slojem građevinskog lepka kako bi forma ostala ista i kako bi mreža ostala ne oštećena.

4. ZAVRŠNI SLOJ

Nakon postavljenog podnog grejanje, električar ili kvalifikovana osoba treba da izvrši merenja i ista upiše u garantni list, takođe isti postupak se vrši i nakon završnog sloja, čime smo potvrdili da je grejni kabl u redu. Bez adekvatno popunjenog garantnog lista, garancija od 10 godina ne važi.

Sada možete pristupiti postavljanju pločica. Prilikom nanošenja građevinskog lepka treba obratiti pažnu da se kablovi na mreži slučajno negde ne dodiruju. Posebno paziti da se ne ošteti grejni kabl na mreži dok se radi sa veoma oštrim građevinskim alatom. Koji ćete lepak za pločice koristiti ne utiče na kvalitet podnog grejanja niti podno grejanje utiče na kvalitet poda.

Proizvođači građevinskog materijala savetuju specijalne lepkove za podno grejanje, ali je najbolje da se posavetuje sa vašim arhitektom ili građ. inženjerom.

Uputstvo za grejnu mrežu Ukoliko sami montirate, mi Vam stojimo na raspolaganju za savete i podršku tokom Vaše montaže!!!