Rovex Inzenjering
EXTRA PONUDA - GOTOVI KOMPLETI - GREJNA MREZA + TERMOSTAT
elektricne grejne mreze elektricne grejne mreze elektricno podno grejanje
1 2 3

PODNO GREJANJE SA GREJNIM KABLOVIMA

Ovaj vid grejanje je moguć u fazi gradnje tj. pre završnog sloja na podu

Ukoliko gradite novu kuću ili stan, želite da gde god imate hladan materijal na podu (keramika, granit, mermer, kamen i sl.) ugradite podno grejanje onda su električni grejni kablovi idealno rešenje za Vas.

Grejni kabl

PODNO GREJANJE KAO OSNOVNI VID GREJANJA

Kada projektujemo podno grejanje potrebno je odrediti neophodnu količinu toplotne energije za grejanje odabrane prostorije. Kalkulacija gubitaka toplote mora obavezno sadržati:
•   gubitak toplote kroz spoljne pregrade (zidove, krov, plafon, prozore i podove)
•   gubitak toplote provetravanjem

Konačnu kalkulaciju ukupnih toplotnih potreba treba povećati za 30% da bi se smanjila tromost sistema. Povećanje ukupne količine instalirane snage ne utiče na potrošnju električne energije.

Plan nacrt kuce stana
PLANIRANJE I PRIPREMA PLANA

Nakon proračuna snage potrebne za grejanje, pristupamo planiranju podnog grejanja i to redom
•   definisati snagu koja je potrebna za grejanje prostorije tako što određujemo snagu grejanja za 1m2 površine
•   definisati materijal podne obloge i samim tim snage potrebne za grejanje
•   definisati snagu po jedinici dužine kabla koju je potrebno primeniti za određenu vrstu podnih obloga
•   definisati koji Vam je to grejni kabl potreban za grejanje iz tabele
•   pri izračunavanju razmaka između grejnih kablova treba uzeti u obzir samo slobodnu i neprokrivena ostalnim elementima, kao što su plakari, kuhinjski elementir, kada, wc šolja i sl.


Preporucena snaga

POSTAVLJANJE I POVEZIVANJE


Presek poda

Da bi podno grejanje trajalo dugo a vi imali kvalitetno grejanje, veoma je bitna montaža podnog grejanja, kao i postavljanje završnog sloja. Nepravilnim postavljanjem podnog grejanja, narušavate garanciju. Zato je bitno da se ispune tri uslova kako bi podno grejanje trajalo i funkcionisalo kvalitetno minimum 30 godina. 1) grejne kablove postaviti pravilno prema uputstvu, 2) prilikom postavljanja betonske podloge voditi računa da se podno grejanje ne ošteti i na kraju: 3) da se sve poveže prema uputstvu..

1. TERMOIZOLACIJA

Kao što je bitna termoizolacija zidova, tako je bitna i izolacija podova. Dobrom izolacijom smanjujete troškove grejanja, tako što smanjenjujete gubitake i dobijate efikasnije grejanje. Na grubi betonski pod prvo se postavlja termoizolacija (stiroflor, stirodur i sl.), debljina izolacije zavisi od nivoa poda, naravno što deblje to bolje. Nakon toga dolazi polietilenska folija (najlon) koji služi kao hidroizolacija. Tada je sve spremno za postavljanje grejnih kablova na pod.

2. GREJNI KABL VCD

Na termoizolaciju se postavljaju držači grejnih kablova odnosno instalacione trake na 60-80cm, koje na sebi imaju perforaciju za razmake između grejnog kabla. Mi u ponudi imamo instalacione traka TME od 10m, 15m i 25m. Pre postavljanja grejnog kabla potrebno je proračunati razmak između istih, tako što aktivnu površinu podelimo sa dužinom grejnog kabla. Grejni kabl pričvršćujemo za instalacionu traku tako da dobijemo konačnu formu koja pokriva celu površinu kao i isprojektovanu snagu po kvadratu.

3. TERMOSTAT I SONDA

Najpogodniji regulatori temperature za podno grejanje su elektronski termostati sa podnim senzorom. Instalacija podne sonde temperature je jednostavna, samo treba voditi računa da se postavi izmedju grejnih kablova. Kutiju (doznu) za povezivanje postavljate na 1,2m do 1,6m od poda i u nju dolaze: napojni kabl sa osigurača, napojni kabl grejnog kabla i kabl od podne sonde. Sva povezivanja se vrše na samom termostatu prema uputstvu koje ide uz termostat. Važno je odabrati prikladno mesto za montažu termostata kako iz estetskih tako i iz praktičnih razloga (više o termostatima).

4. ZAVRŠNI SLOJ

Nakon postavljenog podnog grejanje, električar ili kvalifikovana osoba treba da izvrši merenja i ista upiše u garantni list, takođe isti postupak se vrši i nakon završnog sloja, čime smo potvrdili da je grejni kabl u redu. Bez adekvatno popunjenog garantnog lista, garancija od 10 godina ne važi.

Sada možete pristupiti postavljanju betonske košuljice. Prilikom nalivanja betona treba obratiti pažnu da razmak između kablova ne bude narušen i da se pazi da se kabl ne ošteti dok se radi sa veoma oštrim građevinskim alatom. Postoje dva načina, prvi da se uradi ravnajući sloj pa građevinski lepak i pločice (keramika, granit, mermer) ili drugi suva betonska podloga, pločice i cementno mleko, oba načina su odgovarajuća i ne utiču na kvalitet podnog grejanja sa grejnim kablovima.

Uputstvo za grejni kabl Ukoliko sami montirate, mi Vam stojimo na raspolaganju za savete i podršku tokom Vaše montaže!!!